2011. szeptember 29., csütörtök

Tejfölös -paprikás csirke tésztával

Nem vagyok oda a túlbonyolított, flancos receptekért, legalábbis nem a hétköznapokon. Például soha nem főznék szarvast, őzet, vaddisznót, galambot, fácánt, sőt, még bárányt sem. Mert lehet, hogy finom, de nekünk valahogy nem fekszik az ilyesmi. Helyette jöjjön inkább egy örök kedvenc, amit még a kétbalkezesek is el tudnak készíteni: íme a tejfölös-paprikás csirke tésztával.






Mutatós, gyors és laktató. Igaz, hogy éppen diétásnak nem mondanám, de igazi magyar recept, ami nagyanyáink és dédnagyanyáink asztalán is megfordult.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 6-8 csirkecomb (a "nyeles hús" fajta, ami a képen is van)
  • só, fűszerpaprika
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 kis pohár tejföl
Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk és olajon vagy zsíron (zsírral finomabb) megpároljuk. Levesszük a tűzről, alaposan megszórjuk fűszerpaprikával és ráfektetjük a csirkecombokat. Minden oldalukat fehéredésig sütjük, ez kb. 1-2 percet vesz igénybe. Utána felöntjük vízzel (nem kell teljesen ellepje!) és fedő alatt puhára főzzük. Amikor már puha, levesszük a fedőt és amíg így is rotyog kicsit (közben pedig elpárolog a vízből) addig 1 evőkanál lisztet összekeverünk a tejföllel, tehetünk bele 1 késhegynyi szódabikarbónát, az segít, hogy csomómentes maradjon, és a csirke levéből is kiveszünk egy kiskanállal, beletesszük a tejfölbe és összekeverjük. (ezt nem muszáj megtenni, de így a tejföl nem lesz annyira hideg a csirkéhez képest)  Ezután ráöntjük a csirkepaprikásra, jól elkeverjük, hogy az esetleges csomók is feloldódjanak és rottyantunk egyet rajta. Eközben a tésztát is megfőzhetjük és miután leszűrtük tányérra szedjük, ráteszünk (vagy mellé) 1-2 csirkecombot és az egészet nyakon öntjük a tejfölös-paprikás szósszal. Savanyúság dukál mellé.

Ipari mennyiséget lennék képes eltüntetni belőle, ha nem laknék jól már 1 comb után! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése