Az édesszájúak pedig örülhetnek, mert ez a legédesebb torta amit valaha ettem. Még aznap elfogyott. Bercike ezt nem kóstolhatta meg, mert pici korban nem ajánlatos mandulát adni a gyerkőcnek, nehogy allergiás tüneteket produkáljon, de a tésztája még neki is bejött :-)))
Íme a recept:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 2 közepes tojás
- 10 dkg cukor
- 1/2 dl tej
- 1 kiskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 12 dkg finomliszt
- A tetejére:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál tej
- 10 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat felolvasztjuk, de vigyázzunk, ne legyen meleg! A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet és a sütőporral meg a sóval összeforgatott lisztet is.
2. Egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a tésztát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (gáz 190 fok, légkeveréses 170 fok) kb. 25 percig sütjük.
3. Mikor a tészta majdnem kész, megfőzzük a tetejére való masszát. Ehhez az összes hozzávalót egy lábasba rakjuk, és kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg szép karamellás színt kap, kellően sűrű lesz (kb. 5-6 perc).
4. Kivesszük a megsült tésztát a sütőből, és a masszát rásimítjuk. Fontos, hogy a tészta meg legyen sülve, mert ha nem, a massza belesüllyed. 10 percre (kb) visszatoljuk a sütőbe, és 10 fokkal lejjebb vesszük a hőfokot. A formában hagyjuk kihűlni.
2. Egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a tésztát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (gáz 190 fok, légkeveréses 170 fok) kb. 25 percig sütjük.
3. Mikor a tészta majdnem kész, megfőzzük a tetejére való masszát. Ehhez az összes hozzávalót egy lábasba rakjuk, és kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg szép karamellás színt kap, kellően sűrű lesz (kb. 5-6 perc).
4. Kivesszük a megsült tésztát a sütőből, és a masszát rásimítjuk. Fontos, hogy a tészta meg legyen sülve, mert ha nem, a massza belesüllyed. 10 percre (kb) visszatoljuk a sütőbe, és 10 fokkal lejjebb vesszük a hőfokot. A formában hagyjuk kihűlni.
Ezen a sikeremen felbuzdulva megfogadtam, hogy nagyon sok tortát fogok még sütni. Mert semmi nem ér fel gyermekem csillogó szemével, azzal a boldogsággal amit abban két kicsi szempárban látok, ha sütivel kínálom! :-)
Sok sikert és jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése