2011. október 10., hétfő

Anyósom habart bablevese

Mi, erdélyiek, szeretjük, ha az a bableves finom, húsos és olajos-ecetes hagymával van tálalva. Eddig én is csak ezt a bablevest ismertem é szerettem. El sem tudtam volna képzelni, hogy van egy másik fajtája, amihez ugyan nem passzol a hagyma, de olyan finom, hogy eszünkbe sem jut a hagymát hiányolni!
Anyósomtól tanultam ezt a receptet, többek között itt Magyarországon nagy sztár a suli menzán, a gyerekek is imádják. Na persze a nagyobbak, hiszen ha Bercikémnek ilyet tálalnék ebédre, egy hétig fájna tőle a pocakja.... De ha megnő, biztosan nem fog haragudni, ha ilyen levest kap:


Hozzávalók:
  • kb 25 dkg tarkabab
  • 3-4 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis tejföl (a kicsi pohár, talán 175 gr)
  • 4 dl tej
  • 1 Knorr füstölt ízű kocka
Elkészítés:


Előző este vízbe áztatjuk a babot. Másnap kb. 2 liter vízben feltesszük főni, sózzuk és beletesszük a babérleveleket is. Ha már puhára főtt, a lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, (ha egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá, megkönnyíthetjük a folyamatot), hozzáadjuk a tejet, azzal is jól elkeverjük. Ezután az egész lisztes, tejföles, tejes keveréket a levesbe öntjük. Jól felforraljuk, majd beletesszük a füstölt ízű kockát és addig kevergetjük, míg a kocka teljesen feloldódik. Friss, ropogós kenyérrel a legfinomabb!

Ez egy vegetáriánus változat, mivel semmilyen hús nincs benne és bár így is nagyon finom íze van, aki szeretné a füstölt kockát helyettesítheti egy szép darab füstölt csülökkel. Akkor viszont nem a végén, hanem a legelején kell belefőzni a csülköt :-)
Nagyon szeretjük ezt a levest, hiszen az íze mellett még a mennyiség sem piskóta! Mi általában (ketten) 3 napig esszük. Annál tovább nem is lenne érdemes tartani, hiszen a tejföl és tej miatt megromolhat. Ha finomat és laktatót akarsz a családi asztalra tenni, ez a te levesed! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése