2011. szeptember 16., péntek

Mákos kuglóf

Úgy beindultam a fekete-erdő kuglóf sikere után, hogy meg sem álltam a mákos kuglófig. Imádom a mákot és úgy örültem amikor rátaláltam erre a receptre! Valamilyen okból még nem tudtam rávenni magam, hogy mákos bejglit, patkót, stb süssek...márpedig, ha mákosat akartam enni, akkor ezek közül választhattam volna...Mostanáig! Csak úgy kiáltott ez a kuglóf egy újság oldaláról, hogy "süss meg, süss meg!", szóval beadtam a derekam. Előkaptam a következőket:

Hozzávalók:
  • 5 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 5 dkg darált mák
...és így jártam el:


1. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgájukat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett, vékony sugárban öntsük hozzá az olajat. Forgassuk bele a sütőport 25dkg liszttel és a tejjel együtt, majd adjuk hozzá a habbá vert fehérjéket is.


2. Szedjük a tészta harmadát egy másik tálba és keverjük hozzá a mákot, a többi tésztához pedig adjuk hozzá a maradék lisztet.


3. Olajozzunk és lisztezzünk ki egy kuglófformát. Töltsük bele először a világos tésztát, majd osszuk el a tetején a mákos masszát. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig.




Ez lett a végeredmény


Ez a kuglóf is bizonyítéka annak, hogy nagyon megszerettem a sütést, olyannyira, hogy már jó előre bespájzoltam a lisztből, cukorból, sütőporból, stb. Az túlzás, hogy én tartom el a boltokat ezen a téren, de a 10 darab mindenből a minimum :-) Igyekszem beosztani, mert nem akarom csődbe vinni a családot, de ha ez meg is történik, az biztos, hogy egy ideig mindenki jóllakott lesz :-))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése