Már ezer éve tervezem, hogy bevonom a zabpelyhet is az étrendünkbe, így vagy úgy...Dóri barátnőm már nagyon régóta süti ezt a finomságot a családnak és gondoltam én is kipróbálom. A hatás nem maradt el!
Azért hívom Derhán Dóri módra sütinek, mert az eredeti recept egy kicsit más, viszont Dóri -ha fogalmazhatok így- könnyített rajta egy picit és úgy döntöttem, az ő változata nekem jobban tetszik. De megosztom veletek az eredeti receptet is, ha esetleg valakinek az a szimpatikusabb.
Tehát :
1. Eredeti recept:
18 dkg liszt
15 dkg zabpehely
2 tojás
18 dkg cukor
10 dkg barna cukor
12 dkg vaj
20 dkg durvára darált dió
12 dkg étcsokoládé (reszelt)
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk és liszttel behintünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Felforralunk 3,5 dl vizet és beleszórjuk a zabpelyhet. 10 percig állni hagyjuk. Belekeverjük a kétféle cukrot, a vajat és a tojásokat. Tálba szitáljuk a lisztet , a kakaót és a szódabikarbónát,valamint a sót. A zabpelyhes masszába belekeverjük a száraz hozzávalókat. A tésztát a kivajazott formába simítjuk. Megszórjuk a durvára vágott dióval és a reszelt étcsokoládéval, majd 15-20 perc alatt aranysárgára, illetve tűpróbáig sütjük. 15 percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük. Előkészítés: 20 perc. Sütési idő: 15-20 perc.
Ezzel szemben a mi (Dóri és én) változatunk így néz ki:
18 dkg liszt
15 dkg zabpehely
2 tojás
24 dkg kristálycukor
12 dkg vaj
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
Az elkészítés ugyanaz, mint fent, csak mi nem szórjuk meg étcsokival és dióval a tésztát. A sütési idő is lényegesen több 20 percnél, szóval figyeljetek oda majd :-)
Bármelyik módját is választanátok, az eredmény ugyanaz:
Sötét, mint az éjszaka, de ne féljetek kísértésbe esni! A gyerekek is szeretik és a zabpehely egészséges! Biztos, hogy mi repetázunk belőle :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése