2011. szeptember 29., csütörtök

Meggyes-kókuszos kocka

Anyósom olyan finom meggylekvárt készített, hogy már az illatától összefutott a nyál a számban. Az agyam egyből elkezdett kattogni: valami finomat kéne sütni, amihez meggylekvár is kell...
Olyan lázasan lapoztam végig az összes szakácskönyvet és újságot, mert emlékeztem, hogy valamikor valamelyikben volt egy kívánatos süti....de persze ilyenkor van az, hogy az ember lánya nem bírja kivárni, amíg előkerül a recept! Bercike is segített lapozgatni, így hatékonyabbnak bizonyult a keresés, mert kezeim közé akadt ez:

Meggyes-kókuszos kocka

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg porcukor
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • kb. 80 dkg magozott meggybefőtt
  • A tetejére:
  • 8-10 evőkanál meggylekvár
  • 8-10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tésztához a porcukrot összeforgatjuk a liszttel, a sütőporral és a kakaóval, majd a tejjel és olajjal simára keverjük.

A masszát egy kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) nagy tepsibe öntjük. A tetejére szórjuk a meggyet. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) 25-30 perc alatt megsütjük.


A meggylekvárt kevergetve megmelegítjük, és a sütőből kivett, még forró sütire kenjük. Utána megszórjuk a kókuszreszelékkel, és hagyjuk kihűlni.

Bele is vágtam rögtön a közepébe, mert Csabát is megakartam lepni a sütivel és igyekeznem kellett, hogy időben elkészüljön. A lehető legegyszerűbb sütemény. Az elkészítés fázisai képekben:

Már megsült




Rajta van a meggylekvár és a kókusz


És szeletben




A morzsákat már nem tudtam lefotózni, mert azok is gyorsan elfogytak :-) Bercike is nagyon szereti! És nemcsak ő, épp azon a délutánon vártam vendégeket a szomszédból, Magdi jött át 3 gyerkőcével, Anival, Attikával és Ábellel. Egyedül Ábel nem evett belőle, mert ő még csak pár hónapos, de aki megkóstolta, mindenki dicsérte!

Sokan kérdezték már tőlem, hogy ennyi süti mellett hogy nem lettünk még 200 kilósak....hát biza nem tudom...mert az tény és való, hogy főzni is imádok, de a sütemények/torták/édességek a gyengém :-) Bízom benne, hogy Rubint Réka és a gének segítenek és sose leszek bálna, hogy továbbra is süthessek és élvezhessem alkotásaim ízét :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése