2011. szeptember 8., csütörtök

Csokis citromkrémes torta

Azon tűnődtem egy szép pénteki napon, hogy milyen édességgel lepjem meg a családomat. Két szabály volt: gyors legyen és finom :) Aztán előkaptam a szakács újságaimat és lázasan lapozgatni kezdtem. Úgy festett, hogy aznap nem lesz semmi a nagy tervemből, de egyszer csak megakadt a szemem ezen a torta csodán. Nem is kell sütni! Na jó, akkor ennek most nekiveselkedek - gondoltam.

Nagyanyó (Nagyanyóé a recept ugyanis, félreértés ne essék, nem az én nagyimról van szó, ő csak a nagyon ügyes Nagyanyó, nagy Ny-nyel :-) finomsága megbabonázott. Szóval, íme a végeredmény egészben:

És szeletben:





Na jó, a különböző fázisok kimaradtak, de ezeket a finomságokat régebben készítettem, a blog ötlete akkor még egy szemérmetlen gondolat sem volt! De Ti ügyesek vagytok és biztosan Nektek is menni fog! Pár barátnőm már elkészítette és mindenkinek ízlett, szóval, hajrá! Íme a recept:



Hozzávalók:

  • 1 db készen kapható kakaós piskótakorong
  • A krémhez:
  • 10 + 28 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 5,5 dl tej
  • 28 dkg cukor
  • 2 nagy citrom leve és héja
  • A mázhoz:
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 6-7 dkg vaj

Elkészítés:

1. A 10 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A tejet felmelegítjük és feloldjuk benne a cukrot. Ezzel a cukros tejjel felengedjük a rántást, majd gőzön főzve, keverve a masszát besűrítjük, akár egy hagyományos besamell-t.

2. A jól besűrűsödött masszát hűlni hagyjuk, majd hozzátesszük a citromok levét és héját. A 28 dkg puha vajat először magában keverjük habosra, majd apránként a cukros, citromos krémbe dolgozzuk.


3. A kakaós tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és megkenjük a citromos krémmel. A harmadik piskóta korongra már nem teszünk semmit, arra jön a máz.


4. A mázhoz valókat a vaj nélkül, kevergetve addig melegítjük, amíg a porcukor elolvad benne. Ha ez megtörtént, beledobjuk a vajat, fölolvasztjuk, utána szépen elsimítjuk a torta tetején. Ha lehet, ne csurogjon le a torta oldalára. Dermedni hagyjuk hűtőben, végül cikkekre vágva tálaljuk!



Most azt mondom, hogy ez a torta annyira finom, ha elárulom a receptjét, meg kell, hogy öljelek és ha elkészíted, tudni fogod mire gondolok! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése