2011. szeptember 20., kedd

Fokhagymakrémleves

Történt egyszer, hogy....

... a gyerek lapozgatni kezdte a szakács újságaimat. Kedvem támadt valami finomat főzni, ráadásul nem is akármit, hanem levesfélét. Nem voltam én mindig leveses, igazából ma sem vagyok az, mert ha levest eszem, a másodiknak és a desszertnek már nem marad hely... De néha azért Csaba kedvéért (és persze Bercike végett is) levesfőzésre adom a fejem.
Ezt a levest én is kifejezetten imádom, mert szinte minden hozzávaló van otthon mindig, gyorsan elkészül és annak ellenére, hogy az adag nem egy lakodalmas seregre van, pirítóssal igazi királyi étek :-)





Külön tetszik az, hogy -bár sok benne a fokhagyma- nem kell rögtön rágót vagy cukorkát tömködni a szájunkba, hogy meg ne érezzék mit ettünk. Rendkívül lágy, selymes fokhagyma íze van...


Hozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 3/4 l húsleves
  • 2,5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Pirítóssal tálaljuk.

Én a húslevest úgy készítettem, hogy 7,5 dl vizet felforraltam és felolvasztottam benne  2 marhahúsleves kockát. A vaj mellé pedig tettem 1 evőkanál olajat is, mert a vaj magában hamar odaég.
Olyan finom levest tehettem az asztalra, hogy Csabával meg is szavaztuk, ami nálunk azt jelenti: bármikor készíthetek ilyet, biztosan bekerült a receptgyűjteménybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése