... a gyerek lapozgatni kezdte a szakács újságaimat. Kedvem támadt valami finomat főzni, ráadásul nem is akármit, hanem levesfélét. Nem voltam én mindig leveses, igazából ma sem vagyok az, mert ha levest eszem, a másodiknak és a desszertnek már nem marad hely... De néha azért Csaba kedvéért (és persze Bercike végett is) levesfőzésre adom a fejem.
Ezt a levest én is kifejezetten imádom, mert szinte minden hozzávaló van otthon mindig, gyorsan elkészül és annak ellenére, hogy az adag nem egy lakodalmas seregre van, pirítóssal igazi királyi étek :-)
Külön tetszik az, hogy -bár sok benne a fokhagyma- nem kell rögtön rágót vagy cukorkát tömködni a szájunkba, hogy meg ne érezzék mit ettünk. Rendkívül lágy, selymes fokhagyma íze van...
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 12 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 3/4 l húsleves
- 2,5 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Pirítóssal tálaljuk.
Én a húslevest úgy készítettem, hogy 7,5 dl vizet felforraltam és felolvasztottam benne 2 marhahúsleves kockát. A vaj mellé pedig tettem 1 evőkanál olajat is, mert a vaj magában hamar odaég.
Olyan finom levest tehettem az asztalra, hogy Csabával meg is szavaztuk, ami nálunk azt jelenti: bármikor készíthetek ilyet, biztosan bekerült a receptgyűjteménybe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése