2011. szeptember 16., péntek

Feketeerdő kuglóf

Karácsonyra kaptam ajándékba egy kuglóf sütőformát. Szokás szerint betettem a szekrénybe a többi edény közé, hogy ne unatkozzon szegény egyedül. De amikor az interneten kajtattam egy könnyű és finom recept után és megláttam ezt a gyümölcsös varázst, egyből felugrottam, mint akinek darázs csípte meg a sejhaját,- jajj de jó, hát nekem is van kuglóf sütőformám- gondoltam. Előkaptam a szekrényből és kezdődött a buli. Kicsit csalódott voltam amikor már beleraktam a tésztát a formába. El sem tudtam képzelni, hogy is lesz abból a trutyiból olyan szép formás, szeletelhető süti. És láss csodát! Nagyon jól sikerült!

Legelső próbánál mindig betartom azt amit a recept ír: sütési időt, fokot, a hozzávalók adagját, stb. Néha beválik, néha nem. Ennél a kuglófnál például nem jött be a sütési idő, én többet sütöttem 60 percnél ahhoz, hogy ne maradjon tésztás. Ki kell tapasztalni :-)


Hozzávalók:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 25 dkg
  • 20 dkg kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 1,25 dl tejföl
  • 42,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

A meggyet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A margarint a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. A fele tésztába kakaóport keverünk, és belevegyítjük a meggy felét. A többit a világos tésztába keverjük.

Margarinnal kikent, morzsával megszórt kuglófformába töltjük, és villával márványosra keverjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. 5 percig a formában hűlni hagyjuk.


Az íze mindenesetre fenséges! Nálunk 2-3 nap alatt elfogyott, még Berci is vígan túrta befele. Nagyon laktató süti és elég sokáig eláll, már ha egyáltalán hagyjátok elállni :-) Számomra a kuglóf is olyan, mint a muffin: rengeteg variáció van, mutatós, könnyű, finom. Egyetlen hibája van: gyorsan elfogy!:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése