2011. szeptember 20., kedd

Fahéjas szilvás pite

Apósomék kertjében szemeztem a szilvákkal. Mindent szeretek ami szilvás, pláne, ha édes...Nemrég szereztem be egy pite sütőformát is, úgyhogy tele voltam ötletekkel. Már szinte éreztem a fahéj illatát, amint összesül a szilvával...De, hogy pontosan mi is legyen belőle? Megtaláltam az ideális receptet.






Nem csalódtam. Olyan fahéj illat terjengett a lakásban, hogy semmilyen más illat nem tudta volna lekörözni! Bercike is vígan falatozott belőle, alig bírta kivárni, hogy kihűljön, már majdnem megégette a száját. Ezekkel a sütikkel csak 2 baj van: 1. alig lehet kivárni, hogy végre ehessen belőle az ember, 2. nagyon gyorsan elfogy és az ember kezdhet mindent elölről... Hogyan? Hát így:


Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • Valamint:
  • szilva
  • fahéj
  • cukor
  • 1 tojássárga

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, fél órát pihentetjük, majd 3/4 és 1/4 arányban kettéosztjuk.

A 3/4 rész tésztával kibélelünk egy piteformát (vagy tortaformát, aminek recés az oldala). A kimagozott, kettévágott szilvát a húsával felfelé rárakosgatjuk a tésztára, megszórjuk fahéjjal és cukorral, ezután az 1/4 rész tésztából sodort csíkokkal berácsozzuk a tetejét. Tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.



Ha meg szeretnétek  lepni a családot egy igazi finom édességgel, vagy éppen a gyerkőccel szeretnétek megkedveltetni a gyümölcsöket, ez a pite mindenképpen nyerő! Másképp Bercike sem enné meg a szilvát, de így olyan gyorsan eltüntette, hogy öröm volt nézni :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése