2011. december 1., csütörtök

Vakondtúrás - torta

Már nagyon régóta szemezek a vakontúrás-tortával. Olyan aranyos, nem? És olyan jópofa neve van, hogy szinte magam elé is képzeltem egy szemüveges kis vakondot amint a kertben turkál :-) Gondoltam meglepem vele a családot, mármint a tortával, nem a vakonddal :-) Bár azt hiszem Bercikének nem esett volna zokon, ha belerejtettem volna egy igazi vakondot....



Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 5 tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl olaj
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 2 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál porcukor
  • 5 dl habtejszín
  • 8 dkg tortadara
  • 3 db banán
  • citromlé

Elkészítés:

1. Előmelegítem a sütőt. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm átmérőjű tortaformát.

2. Szétválasztom a tojásokat, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, és belecsurgatom az olajat. A lisztet összeszitálom a kakaóporral, és a sütőporral, majd a fehérjehabbal váltakozva óvatosan a tojássárgákhoz forgatom. A tésztát a formába öntöm.


3. Közepes fokozaton kb. 30 alatt készre sütöm. Rácson hűlni hagyom.

 

4. Miután kihűlt, kiskanállal kikaparom a tészta közepét úgy, hogy a piskótalap szélén 2 cm-es perem maradjon. A kikapart tésztát durvára morzsolom és félreteszem.


5. Elkészítem a tölteléket: a tejszínhabot a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a tortadarát.


6. A megtisztított banánokat hosszában félbevágom és megkenem citromlével. A lapos oldalukkal lefelé a kivájt torta aljára sorakoztatom azokat.



 A tejszínhabot félgömb alakban ráhalmozom a tortára. A félretett, szétmorzsolt tésztával mindenhol befedem, enyhén rányomom.


  7. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe teszem. A piskóta így kellően megpuhul, nem morzsálódik, és gyönyörűen szeletelhető.


Mi nem vártunk vele másnapig, csak pár órára tettem be a hűtőbe, utána nekiestünk, mint malac a vályúnak! A banán és a csoki/kakaó fantasztikus kombináció!!! Egyáltalán nem édes, legalábbis mi nem szeretjük azokat az édességeket, amelyek émelyítőek, kivéve, ha a baklaváról van szó, mert az ugye, méreg édesen finom...Ez a finomság szülinapi tortaként is megállja a helyét, pláne, ha az ember lánya készít marcipánból egy aranyos kis vakondot a tetejére :-))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése