2011. november 21., hétfő

Rakott kelkáposzta

Ezt az ételt 8 éve ismerem, pontosabban azóta amióta belecsöppentem a Bodnár családba :-) Anyósoméknál ettem először és annyira megszerettem, hogy eldöntöttem: én is megtanulom elkészíteni...Nem kell megijedni, nem mostanáig tartott a tanulás :-))))) Csak valahogy mostanra szedtem össze a bátorságomat, hogy belefogjak. Jobb később, mint soha - még egy okosság!
Régen egy rántottát is csak azért ütöttem össze, mert muszáj volt, de 1-2 éve már nemcsak azért főzök, hogy éhen ne haljunk, hanem azért, mert nekem ez a relaxálás, ezzel tudom elterelni a gondolataimat a mindennapok problémáiról és ezáltal alkotok. Úgyhogy ma már a rakott kelkáposzta sem fog ki rajtam :-)


Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 50 dkg darálthús
  • 3 dl rizs
  • vöröshagyma
  • gulyáskrém
  • fokhagymakrém
  • bors
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • tejföl

Elkészítés:

Felteszem a rizst főni. A kelkáposztát csíkokra vágom, és kb. 8-10 percig főzőm. /Ételízesítős vízben főve finomabb lesz./ Pörköltet csinálok a darálthúsból, gulyáskrém, fokhagymakrém, bors, só, pirospaprika hozzáadásával. Nagyon kevés vizet hozzá lehet tenni. Amikor minden megfőtt, egy tepsi aljára teszem a megfőtt kelkáposzta felét, rá a főtt rizst, erre a darálthúst, majd újra kelkáposzta következik. A tetejére tejfölt öntök, és 50-60 percig közepes lángon sütöm.

Már sütés előtt olyan illatok áradtak szét a lakásban, hogy alig bírtuk kivárni a vacsorát.


A kelkáposztát viszont célszerű alaposan leforrázni, mielőtt így összerakjuk a tepsibe. Én úgy szoktam, hogy megmosom, csíkokra vágom és azután felforralt vízzel leöntöm és úgy hagyom pár másodpercet. Állítólag erre azért van szükség, mert a kelkáposztának van egy enyhe kesernyés mellékíze és ezt csak a forrázás tüntetheti el. Ha már leforráztuk, tepsibe raktunk mindent a leírtak szerint és betoltuk a sütőbe, 1 óra elteltével kb. ezt kapjuk:


Friss ropogós kenyérrel az igazi...Laktató és különleges étel. Ha  újabb mondással szeretném alátámasztani a dolgot, kicsit átfogalmazva ezt tudnám mondani: a kecske jóllakik, de a káposzta mind elfogy :-)))) Hajrá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése