Régen egy rántottát is csak azért ütöttem össze, mert muszáj volt, de 1-2 éve már nemcsak azért főzök, hogy éhen ne haljunk, hanem azért, mert nekem ez a relaxálás, ezzel tudom elterelni a gondolataimat a mindennapok problémáiról és ezáltal alkotok. Úgyhogy ma már a rakott kelkáposzta sem fog ki rajtam :-)
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 50 dkg darálthús
- 3 dl rizs
- vöröshagyma
- gulyáskrém
- fokhagymakrém
- bors
- só
- ételízesítő
- pirospaprika
- tejföl
Elkészítés:
Felteszem a rizst főni. A kelkáposztát csíkokra vágom, és kb. 8-10 percig főzőm. /Ételízesítős vízben főve finomabb lesz./ Pörköltet csinálok a darálthúsból, gulyáskrém, fokhagymakrém, bors, só, pirospaprika hozzáadásával. Nagyon kevés vizet hozzá lehet tenni. Amikor minden megfőtt, egy tepsi aljára teszem a megfőtt kelkáposzta felét, rá a főtt rizst, erre a darálthúst, majd újra kelkáposzta következik. A tetejére tejfölt öntök, és 50-60 percig közepes lángon sütöm.
Már sütés előtt olyan illatok áradtak szét a lakásban, hogy alig bírtuk kivárni a vacsorát.
A kelkáposztát viszont célszerű alaposan leforrázni, mielőtt így összerakjuk a tepsibe. Én úgy szoktam, hogy megmosom, csíkokra vágom és azután felforralt vízzel leöntöm és úgy hagyom pár másodpercet. Állítólag erre azért van szükség, mert a kelkáposztának van egy enyhe kesernyés mellékíze és ezt csak a forrázás tüntetheti el. Ha már leforráztuk, tepsibe raktunk mindent a leírtak szerint és betoltuk a sütőbe, 1 óra elteltével kb. ezt kapjuk:
Friss ropogós kenyérrel az igazi...Laktató és különleges étel. Ha újabb mondással szeretném alátámasztani a dolgot, kicsit átfogalmazva ezt tudnám mondani: a kecske jóllakik, de a káposzta mind elfogy :-)))) Hajrá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése