2011. november 21., hétfő

Diós krémes

Szeretünk mindent, ami diós. Szeretünk mindent, ami krémes. És szeretünk mindent (legfőképpen én), amin csokimáz van. Ráadásul, ha ez a sok kedvenc egyetlen édességben találkozik, biza nem tudunk neki ellenállni! Alig hittem el, hogy valahol a világban valaki feltalált egy ilyen receptet....és ezt egy háziasszony közzé is teszi az interneten. Ez a süti egy falat mennyország....kicsit tömény, diós mennyország, de ha szeretitek a diót, nem fogtok csalódni benne!


Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 10 evőkanál víz
  • 12 dkg darált dió
  • 16 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 16 dkg darált dió
  • 8 evőkanál tej
  • 16 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • A mázhoz:
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

Az 5 tojás sárgáját, 30 dkg porcukrot 10 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 1 sütőport, 5 tojás habját. Kb. 30 perc alatt megsütjük. A krémhez 16 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg vajat 25 dkg cukorral kikeverünk, és hozzáadjuk a dióhoz. A sült tészta tetejét rummal vagy rumaromával meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. A mázhoz 15 dkg cukrot, 0,5 dl vízzel, 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd 4 dkg vajat belekeverünk a tűzről levéve, kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük. (A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen dermed meg.) Szeletelni másnap lehet.

Így néz ki a tészta, ha már megsült:
Bevallom, hogy én jóval kevesebb cukrot tettem a tésztába is és a krémbe is, mivel a boltban csak cukrozott darált diót kaptam. De szerencsére sikerült eltalálni az arányokat. Ha ti is sokalljátok ezt a cukormennyiséget, eleinte tegyetek kevesebbet és kóstoljátok meg sütés előtt. Ha nem elég édes, még mindig lehet pótolni a cukrot. Nagymamám szokta mindig mondani, hogy pótolni lehet, de kivenni belőle már nem :-) És milyen igaza van...

Itt már rajta van a krém:


Itt pedig rákerült a máz is:


A recept szerint a mázat hidegen kell rákenni, szerencsére ezt nem tartottam be!!! Helyette inkább a sütit tettem be tálcástól a hűtőbe, miután rákentem a krémet és amíg elkészült a máz volt egy kis ideje dermedni. Utána kivettem és a meleg (nem forró!) mázat szépen elosztottam rajta. Betettem megint a hűtőbe és kicsit később már tudtam szeletelni, nagyon puha tésztája van. Nem is takartam le éjszakára és így sem lett száraz vagy kemény! Viszont szeletelés után már nem került vissza a hűtőbe.





Ugye milyen mutatós? Szerintem akár Karácsonyra is elkészíthető, ha valakinek nincs kedve kalácsot vagy bejglit sütni. (mint nekem, hehe) Mindenki hálás lesz érte! És ha a rumot nem sajnáljátok róla, akkor nemcsak hálásak lesznek a kóstolók, hanem vidámak is! :-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése