Megszámolni sem tudom, hogy már hányszor készítettem el ezt az egytál ételt a családnak és mindannyiszor mindenki megnyalta az összes ujját utána. Bercike nincs nagy barátságban a rizzsel, de ezt még ő is megkóstolta, még ha csak pár falat erejéig is.
Ha szeretnétek kipróbálni ezt a remek receptet, a következőket kell tennetek: beszerezni ezeket...
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
30 dkg zöldpaprika
15 dkg paradicsom
4+2 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
25 dkg közepes szemű rizs
...és így készül el:
Előkészítés: A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 4 evőkanál olajat vagy zsírt, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk, azaz pörköltet készítünk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk. A rizst a húshoz adjuk, felöntjük 5 dl forró vízzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy csinos tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni). Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (20 perc), félidőben egyszer megkeverjük, és többet nem!
...és ez lesz belőle:
Hozzátenni csak annyit tudok, hogy sertéscombból vagy csirkemellből is el lehet készíteni, attól függ éppen mi van otthon. Ha csirkemellből készül, akkor kicsit több sertészsírt használjunk a pörkölthöz, hogy ne legyen túl száraz! Semmi más nem kell hozzá csak pár tányér és éhes pocak! :-)
Többek között azért szeretem annyira ezt az ételt, mert nem kell gondolkodnom, hogy mi is legyen a köret a húshoz, hiszen együtt sül össze a hús a rizzsel és egyáltalán nem unalmas így egyik sem.
Lepjétek meg vele szeretteiteket vagy akár saját magatokat és meglátjátok, a hatás nem marad el! Jó étvágyat! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése