2012. október 10., szerda

Szilvás-túrós lepény

Hatalmas adag szilvát hoztunk anyósomék kertjéből és már szedegetés közben a legfrissebb főzőújság szilvás receptjein gondolkodtam. Együnk szilvát szilvával - mondogattam magamban- hiszen egészséges, finom és talán a bogyós gyümölcsökön kívül ez passzol legjobban a túróval.

Hozzávalók :

 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 1 kis pohár tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
A tetejére : kb. 8-10 db közepes méretű szilva, 3 evőkanál cukor egy kiskanál fahéjjal összekeverve.

Elkészítés :


 A túrót áttörjük. A margarint csipetnyi sóval kikeverjük,  hozzáadjuk a porcukrot és a túrót, majd összedolgozzuk. Utána egyesével  hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citrom héjat és a legvégén a lisztet hozzáadva  simára keverjük .

A szilvákat  megmossuk és negyedeljük.


Egy közepes méretű tepsibe ( 20 * 30 cm )  sütőpapírt teszünk,  beleöntjük a simára kikevert masszát. A tetejét  kirakjuk a negyed szilvákkal úgy, hogy a héjas fele legyen lefelé. (én megszórtam pici darált keksszel is, hogy ne engedjen sok levet a szilva). Megszórjuk  a cukros fahéjjal, majd előmelegített sütőben, alacsony hőfokon  készre sütjük kb. 40 perc alatt.


Én 150 fokon sütöttem (légkeveréses, villanysütővel). Ha gázsütőtök van, azon szerintem elég a 2-es fokozat, de majd kitapasztaljátok. :)


Nagy kedvencünk lett ez a sütemény. Akkor a legfinomabb, ha már pár órát állt a hűtőben. A túró jó hideg lesz és igazán üdítő ízt ad a sütinek.

Jó étvágyat!

Forrás: (Andi konyhája)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése